2022.02.21.

Az esküvői menetrend

Gyakran kérdezik tőlem a párok, hogy hogyan képzeljék el a Nagy Napjukat, milyen részletekre érdemes odafigyelni a menetrend tervezésekor, illetve hogy a fényképezés szempontjából milyen ötleteim vagy tanácsaim vannak. Összeírtam tehát egy általános esküvői menetrendet, amit a nyári esküvők alkalmával legtöbbször alkalmazni szoktunk.

A fotók szempontjából mindig hangsúlyozni szoktam, hogy mivel természetes fényekkel dolgozunk, így nagyon fontos figyelembe venni az adott évszak, legtöbbször a nyár sajátosságait. A magyarországi időjárás egyik fő jellemzője megfigyeléseim szerint a teljes kiszámíthatatlanság. Fotóztam már áprilisi 31 fokban és júliusi 16 fokban is esküvőt, volt már többször szakadó eső, szélvihar, vagy tikkasztó 35 fok is, vagy éppen mind ez egy napon. A szerencse, hogy mindnek meg van a maga sajátos, szuper, utánozhatatlan hangulata és egyik miatt sem szabad izgulni, vagy bánkódni egyáltalán! Én személy szerint inkább preferálom a hűvöset és a felhős időt, mint a nyári forróságot, de természetesen ez teljesen egyénfüggő. Akik nem ragaszkodnak a meleghez, azok közül egyre többen előszeretettel választják a tavaszi, vagy az őszi hónapokat esküvőjük időpontjaként. Tavasszal virágba borul a természet, ősszel pedig pompás színekbe, így ezek az évszakbeli különbségek a fényképek hangulatát is meghatározhatják, illetve rengeteget hozzá is adhatnak azokhoz.

A nyári hónapokban a fények délelőtt 10 órától délután 6 óráig szinte derékszögben esnek be, így amennyiben tiszta, felhőtlen az égbolt, nagyon nagy kihívást jelentenek a fotósok, videósok számára. Az erős fény-árnyék kontrasztok között a fehér ruha és fehér asztalterítők mellett a fekete öltönyöket jól kiexponálni önmagában is kihívás (nem hiába lett trend azt hiszem a terítő nélküli asztal és a fekete-fehértől eltérő esküvői ruházat, drapp, bézs, szürke, stb.), és akkor még az arcokon és más helyeken is megjelenő durva árnyékokról nem is beszéltünk. A legideálisabb fényviszonyok a napfelkelte utáni és a naplemente előtti órákban vannak, éppen ezért én azt szoktam tanácsolni, hogy a kreatív fotózást ajánlott az utóbbi intervallumra időzíteni. Amikor a pár már túl van a szertartás izgalmain, mindenki gratulált és elkészültek a csoportképek, akkor még a vacsora előtt általában van egy kis időnk elszökni fél, vagy egy órára fotózkodni a környéken. Ekkor már lement kicsit a stressz, a vendégség elfoglalja addig a helyét az asztaloknál, koccintanak és mire kezdődik a vacsora, az ifjú pár is visszaérkezik közéjük.

Íme tehát mindezek alapján egy általános esküvői menetrend, ami a fények szempontjából is ideális a nyári hónapokban:

11:00 - készülődés: smink, haj (Közben vagy előtte mindenképp ebédeljetek! Ez nagyon fontos, a párok szinte mindig elfelejtik vagy nincs rá idejük és majd éhen halnak mire a vacsora elkezdődik.)
13:30 - menyasszony - öltözés
14:00 - vőlegény - öltözés


14:30 - first look: a pár első találkozása esküvői ruhában

15:00 - átvonulás az esküvő helyszínére

15:30 - kész dekoráció és helyszín fotózása (ha lehetséges, ne érkezzenek korábban a vendégek, hogy a helyszín még érintetlenül fotózható legyen)

16:00 - vendégek érkezése

17:00 - ceremónia

17:30 - kivonulás, virágszirom szórás, gratulációk

18:00 - csokor és harisnyakötő dobás

18: 15 - csoportképek

19:00 - kreatív fotózás

20:00 - vacsora, vacsorabeszédek

(20:40 - naplemente időpontja nyár közepén)

21:30 - buli és a programok kezdete

22: 30 - csillagszórózás

23:00 - tortavágás

24:00 - menyasszony vagy menyecsketánc© 2022 Boheme Lenses, All Rights Reserved
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram